Sunday, 15 January 2012

Doa Abu Darda ra. untuk Menyelamatkan Diri dan Harta dari Malapetaka

Talha ra. meriwayatkan, "Seorang telah datang kepada Abu Darda ra. dan memberitahu bahawa rumah beliau telah terbakar."
Kemudian datang seorang lagi lelaki dan memberitahu hal yang sama, malah jawapan Abu Darda' ra. sama seperti sebelum ini.
Kali keempat datang seorang yang lain: "Wahai Abu Darda', api telah naik tinggi tetapi apabila sampai ke rumah kamu, ia telah padam."
Abu Darda' ra. menjawab:
  "Saya yakin bahawa Allah SWT tidak akan membakar rumah saya kerana Rasulullah SAW telah mengajar saya satu doa yang kalau dibaca selepas Subuh, si pembaca akan terselamat dari semua bala sehingga waktu petang. Maka saya yakin rumah saya tidak akan terbakar"

 
Maksudnya:
“Ya Allah! Hanya Engkau Tuhanku. Tiada Tuhan (Yang berhak disembah) melainkan Engkau. Aku berserah diri kepada-Mu. Engkaulah Tuhan Arasy yang agung. Sesuatu yang telah ditentukan oleh Allah pasti terjadi dan sesuatu yang tidak tentukan pasti tidak akan terjadi. Tiada daya dan upaya melainkan dengan (pertolongan) Allah Yang Maha Tinggi lagi Maha Agung. Aku yakin bahawa Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu. Dan bahawa sesungguhnya ilmu Allah tetap meliputi akan setiap sesuatu. Ya Allah! Aku berlindung kepada-Mu daripada kejahatan diriku dan daripada kejahatan setiap makhluk yang bergerak di muka bumi, Engkau jualah yang menguasainya. Sesungguhnya Tuhanku tetap di atas jalan yang lurus.”

No comments:

Post a Comment